THE AMBASSADORS TALK
28 Septembrie
Puteți urmări dezbaterea aici:
.jpg)
Consilier de stat, Administrația Prezidențială
Alexandra BOCȘE
" (...) Există un interes crescut la nivelul oraselor, la nivelul autorităților publice locale pentru proiecte verzi, fie că vorbim de transport sustenabil, fie că vorbim de spatii verzi, parcuri. (...) Avem soluții să reducem amprenta de carbon la nivelul orașelor. Aici vorbim de investiții în infrastructura de transport, în sistemele de încalzire, investiții în clădirile publice locale, vorbim de reducerea amprentei de carbon a clădirilor publice locale, vorbim de un management mai bun al deșeurilor la nivelul orașelor. Toate acestea contribuie la reducerea amprentei de carbon."

Ambasadoarea Estoniei în România
Ingrid KRESSEL-VINCIGUERRA
In Tallinn, tinta este ca fiecare cetățean să aibă o stație de autobuz la maxim 350-400 de metri de locuință. Asta ca să le fie mai ușor să ajungă (la destinatie )și ca să îi încurajăm să folosească transportul public. (...)Talinn are acum autobuze speciale pentru cei care nu sunt din oraș și plănuieste să aibă un sistem de transport neutru din punct de vedere climatic până în 2025, de asemenea gratuit. Ei testează acum și autobuzele pe bază de hidrogen."
" În Talinn există „grădini de învățare”, la grădinițe și școli."

Ambasadoarea Suediei în România
Therese Hydén
" Capitala Stockholm vrea să devină cel mai bun oraș verde, așa că am încercat să lucrăm cu sistemul de termoficare (...) Atât în Suedia, cât și în țările nordice, dar și în România, există rețele de termoficare.
Ceea ce Stockholm a făcut până acum a fost să adauge căldura care vine de la supermarket-uri, fabrici și centre de date, care produc foarte multă căldură, în loc să o elibereze în aer, au introdus-o în sistemul existent de termoficare. Cu acest ajutor, ei pot încălzi un număr mult mai mare de locuințe în Stockholm."

Ambasadoarea Finlandei în România
Marjut AKOLA
" Helsinki a fost <<schimbat >>într-un testbed, pentru diferite tipuri de sectoare și probleme. Există EdTech, cel pentru Educație, Mobilitatea Smart, Sănătate și Bunăstare, Planificare Urbană. Deci, orașul a devenit un fel de platformă de testare unde companiile își pot testa soluțiile, indiferent dacă e vorba de tehnologii, soluții digitale. Este un mare beneficiu pentru companii, orice start-up, orice companie își poate înregistra inițiativa în această platformă

Primarul Sectorului 2 Bucuresti
Radu MIHAIU
" În sectorul 2, sprijinim Primăria Capitalei pentru construirea unei linii de tramvai,- unul dintre mijloacele de transport verzi,- care să meargă din cartierul Pantelimon în Cartierul Pipera(...).
Văd digitalizarea ca lucrând pentru oameni. Cozi mai puține, poluare mai puțină, toate lucrurile acestea care îmbunătățesc viața oamenilor. Repet, scopul nu trebuie să fie digitalizarea în sine, scopul trebuie să fie cum facem pentru a îmbunătăți viața oamenilor."

Primarul Municipiului Piatra-Neamt
Andrei CARABELEA
" Trebuie să ne asumăm responsabilitatea că aici este efortul pe care noi, administrația publică, trebuie să îl facem: să oferim mai întâi condițiile pentru ca părinții să aibă încredere în școlile de proximitate, de preferință, să folosească transportul public, un transport public decent și sigur pentru a-și trimite copiii la școală sau să asigurăm un transport școlar decent. În acest sens, acum pregătim o serie de dezbateri pentru a sistematiza rețeaua școlară și a optimiza tot ceea ce reprezintă sistemul educațional."

Viceprimarul Sectorului 1
Ramona PORUMB
" Sectorul 1 iși propune să redevină" Sectorul Verde"! (...)Avem un proiect pilot, în Sectorul 1, bugetat deja, pentru 3 școli, pe care vrem sa le creăm cu independență energetică: cu panouri fotovoltaice, puțuri de apă, de adâncime, acoperiș verde etc. (...). Am început o discuție cu Facultatea de Agronomie, pentru un proiect, "Ferma Copiilor". (...) " Digitalizarea - avem nevoie de ea ca de aer. Avem nevoie de bune practici pe tot ce înseamnă idei nepoluante în sectorul 1, și pentru parcări. E o combinație pe care trebuie să o facem cu măiestrie, astfel încât să asigurăm un viitor verde pentru generațiile următoare"

Head Economic Diplomacy – Ambasada UK
Chris FREAN
" În Londra, de exemplu, investim peste 300 de milioane de lire în transformarea flotei de autobuze, celebra flotă de autobuze cu două etaje din Londra, dar trebuie să le transformăm din stilul vechi, cel poluant, în unul modern. O să eliminam treptat autobuzele cu motor diesel etajate. Vom avea 12 zone cu emisii scazute pentru autobuze, vom avea autobuzele cele mai verzi pe drumurile cele mai poluate ale Londrei. (...) Avem doua cea mai mare flotă de autobuze electrice din Europa, după Moscova. (...) Vrem să dezvoltăm vehicule eficiente din punct de vedere energetic, care să ofere un cost scazut de fabricare si utilizare
.jpg)
Co-founder & General Manager EFdeN
Mihai Toader PASTI
”Înainte de toate, trebuie să construim trei lucruri. Primul ar fi încrederea, de a oferi încredere înainte de a primi încredere, ceva problematic nu doar în Romania, ci în toată Europa generată de situația din ultimii ani. Al doilea lucru este că ar trebui să construim speranța- trebuie sa ne trezim dimineaț,a crezând că urmatoarea zi va fi mai bună și că suntem parte din schimbare. Al treilea lucru este colaborarea- să lucrăm împreună.”
" Bunele practici sunt în continuă schimbare, iar orașele pot învăța unul de la celălalt. Mai ales in zona de "smart city", de "oras al viitorului". În acest sens, internaționalizarea relațiilor orașului poate oferi potențialul de a produce rezultate creative și viabile. De aceea, dorim să aflăm mai multe despre soluțiile care funcționează deja sau sunt pe cale să fie implementate în țări din Uniunea Europeană, inclusiv din România, și care pot fi de folos și altor orașe.
Nu trebuie întotdeauna să inventam roata. Trebuie, însa, să facem un "salt", un "salt smart" pentru a câștiga timp. "
Presedinta Asociației SMARTiCITY
Camelia SPĂTARU
